Καταγγελία για περικοπή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

syllogos@halandri.gr


Χαλάνδρι, 26/07/2024
Αρ. Πρωτοκόλλου: 22

Θέμα: Καταγγελία για περικοπή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

Ο σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου έλαβε γνώση ότι έγινε περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας, σε εργαζόμενους στο χώρο Σ.Μ.Α. του Δήμου.

Σε μία εποχή που βάλλονται οι εργαζόμενοι από πολιτικές επιλογές που θίγουν το δικαίωμα στην εργασία, ενισχύοντας ελαστικές σχέσεις εργασίας, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, και από έναν άκρατο πληθωρισμό, έρχεται ακόμη μία φορά η διοίκηση του Δήμου στην αυθαίρετη και καταχρηστική περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε υπαλλήλους που απασχολούνται σε χώρο χαρακτηρισμένο Σ.Μ.Α..

Απαιτούμε την άμεση επαναχορήγηση του επιδόματος δεδομένου ότι:

Το 2017, στάλθηκαν στον επίτροπο της Νέας Ιωνίας, τα πρώτα χρηματικά εντάλματα που εκδόθηκαν για την χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους, όπου και εγκρίθηκαν, πριν ακόμη ο χώρος του αμαξοστασίου με ΤΟ Ν. 4759/2020 (φεκ 245/Α΄/2020 , χαρακτηριστεί Σ.Μ.Α..) Ως γνωστό εγκεκριμένα εντάλματα από επίτροπο δεν ξαναστέλνονται προς έγκριση.

Σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4368/2016 , αλλά και την αρ.οικ. 8402/2016 ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών(ΑΔΑ:ΩΕ1Χ465ΦΘΕ-ΠΨΙ), το επίδομα χορηγείται στο προσωπικό που εργάζεται ανεξαρτήτως ειδικότητας στους χώρους υγειονομικής ταφής, στην ανακύκλωση , στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στους σταθμούς μεταφόρτωσης και στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

Δεν υπάρχει τροποποίηση του νόμου, ούτε ερμηνευτική εγκύκλιος ή οδηγία, ή γνωμοδότηση του Ν.Σ. Κ..

Επιμέρους δε, αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου, που δε θεωρούν εντάλματα ως μη νόμιμη δαπάνη, με σκεπτικό στεγασμένων ή μη χώρων αναφέρουμε τα εξής:

Ο νομοθέτης όταν νομοθετεί είναι σαφής. Θα ανέφερε ρητά τη διάκριση στεγασμένων ή μη χώρων. Αντιθέτως αναφέρεται ρητά σε χώρους.

Επίσης απόφαση ελεγκτικού συνεδρίου δεν συνιστά νόμο και κυρίως για λόγους χρηστής διοίκησης και σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορούν να καθοριστούν αδιακρίτως και οριζόντια ίδιες συνθήκες εργασίας, τις οποίες δεν μπορείς να γνωρίζεις, ως επιχείρημα περικοπής επιδομάτων, μισθού κλπ.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι από τον Ιούνιο του 2020 με αρ. πρωτ. 20239/24-06-2020 κοινοποιήθηκε στη Δ/νση Διαχείρισης απορριμμάτων από τη ΓΕΠ Α.Ε., η εκτίμηση επαγγελματικού

κινδύνου όπου εκεί αναφέρονται οι κίνδυνοι εργασίας όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων που απασχολούνται στις εγκαταστάσεις του χώρου Σ.Μ.Α. του Δήμου.

Αποτελεί μέρος της μισθοδοσίας και η παράλειψη χορήγησης , που δεν στηρίζεται σε διάταξη νόμου, αλλά σε εκτιμήσεις, και χωρίς σύννομες διαδικασίες, αποτελεί παράβαση καθήκοντος και επιφυλασσόμεθα επί παντός νομίμου δικαιώματός μας.



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

- ΔΗΜΑΡΧΟ
- ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ Δ/ΝΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
- ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ Δ/ΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ