Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Ανακοίνωση - Καταγγελία του Συλλόγου εργαζομένων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

Συνάδελφισσες - συνάδελφοι 

Η κυβέρνηση κατάθεσε στη Βουλή για ψήφιση τις επόμενες μέρες ένα αντιδραστικό κατάπτυστο νομοσχέδιο που επιδιώκει να εμποδίσει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να διαδηλώνουν και να διεκδικούν τα αιτήματα τους. 

Ένα νομοσχέδιο που βάζει απαράδεχτους περιορισμούς στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος και έρχεται να συμπληρώσει νόμους που ήδη περιορίζουν την συνδικαλιστική δράση και ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Το περιεχόμενο αυτού του άθλιου Νομοσχεδίου(αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971!!) αποτελεί διαχρονική απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων και έρχεται να συμπληρώσει τον συνολικό σχεδιασμό της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα που ξεκίνησε με αφορμή την πανδημία και θέλει τον εργαζόμενο άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο. 

Δίνεται με αυτό από την κυβέρνηση στην αστυνομία η δυνατότητα πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου να μπορεί να αποφασίζει αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση , να αξιολογεί τους «σκοπούς» και τη «συμμετοχή» και να επιβάλει επιπλέον μέτρα περιορισμού, καταστολής η και απαγόρευσης συγκεντρώσεων. 

Σύμφωνα λοιπόν με το «νέο» Νομοσχέδιο: 

-Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, τον σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης.” (άρθρο 3) 

-Ο οργανωτής της συγκέντρωσης “συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης.” (άρθρο 4) 

-Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί “η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης..” (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, “επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.” (άρθρο 8) 

-“Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη.” (άρθρο 14) 

-“Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους...” Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. (άρθρο 14) 

-Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4) 

-“Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων” κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15). 

Καλούμε τους Συναδέλφους 

Να μην επιτρέψουμε και να ματαιώσουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει σαν στόχο να μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε γκέτο και κάνει την αντίσταση και τη διεκδίκηση ποινικό αδίκημα. 

Το Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ