Στίς 18 Aπριλίου 2018 και στο γραφείο του Αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Γερολυμάτου, συνεδρίασε η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων, με τον εκπρόσωπο της Διοίκησης κ. Γερολυμάτο και τον Τεχνικό Ασφαλείας κ. Κελμπερίδη Νεκτάριος, και τον Γιατρό Εργασίας κ. Ζορμπάς Ηλία.
Την Συνεδρίαση καθώς και τα θέματα αυτής ζήτησε με εγγράφό της η Ε.Υ.Α.Ε. σύμφωνα με τον Ν. 3850/2010.
Τα θέματα αφορούσαν τήρηση των μέτρων που αποφασίστηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις και μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς.
Για τους Παιδικούς Σταθμούς:
Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε κάποια από τα προβλήματα που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.
Οι παιδαγωγοί ασκούν ένα κατεξοχήν ανθρωπιστικό επάγγελμα και είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια, αγωγή, φροντίδα και ολόπλευρη ανάπτυξη παιδιών σε μια κρίσιμη αναπτυξιακά ηλικία και η οποία είναι επιρρεπή στα ατυχήματα.
Αυτή η πολύ αυξημένη ευθύνη σε συνδυασμό με το ασαφές θεσμικό πλαίσιο , την έλλειψη ενιαίου παιδαγωγικού προγράμματος, τις συχνές εναλλαγές προσωπικού, την ακατάλληλη πολλές φορές κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, το μεγάλο μέγεθος της ομάδας και τα υπεράριθμα, οι απρόβλεπτες άδειες( εγκυμοσύνες, ατυχήματα, ασθένειες), η απαξίωση και υποτίμηση από την πολιτεία για τη σπουδαιότητα του έργου που επιτελούν, οι διαρκείς προσαρμογές όλο το χρόνο προκαλούν πίεση και στρες με επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία.
Οι αυξημένες διοικητικές αρμοδιότητες και ευθύνες των προϊσταμένων ( Ασφάλεια Παιδιών, ΕΣΠΑ, Τρόφιμα, Προμήθειες, Τιμολόγια Προσωπικό , Γονείς, Παιδιά, Κτίριο, Κανόνες Υγιεινής, Τροφεία, Μοριοδότηση...). και η γραφειοκρατία εκτός του ότι επισκιάζουν το συντονισμό και τη στήριξη του παιδαγωγικού έργου και την ουσιαστική επικοινωνία με τους γονείς, ασκούν μεγάλη πίεση και άγχος με κόστος στην ψυχική υγεία αλλά και στην ποιοτική απόδοση παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα.
Στα πλαίσια αυτά παραθέτουμε κάποιες προτάσεις που θα συμβάλουν στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στην ασφαλή και ποιοτικότερη προσφορά μας σε γονείς και παιδιά.
1. Ως προς την λειτουργία.
· Αυστηρή τήρηση των αναλογιών παιδαγωγών νηπίων και χώρου χωρίς υπεράριθμα. Μικρότερος αριθμός νηπίων στα τμήματα για ηλικίες 2,5 – 3 . Τα περισσότερα δεν αυτοεξυπηρετούνται και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας.
· ειδική παιδαγωγός για παιδιά με δυσκολίες.
· Μείωση της δύναμης παιδιών στο 2ο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής
· Επιπλέον παιδαγωγικό προσωπικό σε κάθε σταθμό, για κάλυψη εκτάκτων αναγκών που προκύπτουν, την κάθε σχολική χρονιά.
· Να υπάρχει περίοδος προσαρμογών και να μην γίνονται προσαρμογές όλο το χρόνο.
· Να υπάρχει στον κανονισμό λειτουργίας ώρα ανάπαυσης.
· Επιστημονική υποστήριξη , επιμόρφωση
Παιδαγωγική για όλο το προσωπικό.
· Παρεμβάσεις τόσο σε ατομικό (συνεδρίες) όσο και σε επίπεδο οργάνωσης (σεμινάρια αντιμετώπισης εργασιακού στρες και επικοινωνίας, οργανωμένες συναντήσεις με συναδέλφους).
· Εμπλουτισμός του παιδαγωγικού προγράμματος με άλλες δραστηριότητες όπως θεατρικό παιχνίδι κ.α, για ανακούφιση των παιδαγωγών και βέβαια και για την βελτίωση του παιδαγωγικού έργου.
· Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους προϊστάμενους (Να οριστούν συγκεκριμένα πχ μοριοδότηση, τροφεία..), μείωση της γραφειοκρατίας, με σκοπό την καλύτερη στήριξη του παιδαγωγικού έργου.
· Γραμματειακή υποστήριξη.
2. Στήριξη του προσωπικού της κουζίνας, πχ με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
3. Καθαρισμός των μοκετών τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο λόγω του βάρους των από συνεργείο.
4. Κατασκευαστικά έργα που θα βελτιώσουν τους παιδικούς Σταθμούς θα μειώσουν τους κινδύνους για τα νήπια και το άγχος του προσωπικού για να μην υπάρξουν ατυχήματα.
· Διαμόρφωση της αυλής στο 1ο, 3ο και 6ο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής.
· Διαχωριστικό και βρύση στο μεσαίο τμήμα του 3ου Τμήματος Προσχολικής Αγωγής.
· προστατευτικά σε γωνίες και στέγαστρα όπου χρειάζεται.
Επίσης
· Στο 6ο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής , πρέπει να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων από αδέσποτα σκυλιά καθώς και από φίδια.
Απομάκρυνση των σκυλιών από την περιοχή , σίτες στα παράθυρα του σταθμού και τακτικός καθαρισμός του προαύλιου χώρου του σχολείου και της ευρύτερης περιοχής.
· Για το 4ο και 6ο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής στέγαστρο για το υπόγειο.
· Να στερεωθούν όλες οι βιβλιοθήκες και ντουλάπες.
· Να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας σε όσους παιδικούς σταθμούς δεν διαθέτουν.
· Να τοποθετηθούν σήτες στα παράθυρα στα μπάνια-wc πχ 5os παιδικός σταθμός .
· κουπαστές και αντιολισθητικές ταινίες στις σκάλες των κλιμακοστασίων , όπου δεν υπάρχουν .
Μετά το πέρας της συνεδρίασης συμφωνήθηκαν τα εξής:
Α. Για την τήρηση των μέτρων που αποφασίστηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
1. Τα σκουπίδια και τη μεταφόρτωσή τους η Διοίκηση θα το πάρει υπόψη και θα προτείνει λύση για να μην πετάγονται στο χώρο του αμαξοστασίου.
2. Τα απόνερα των πλυντηρίων θα αντιμετωπιστούν ως ρύποι και θα βρεθεί η ανάλογη λύση.
3. Για το καλαθοφόρο αυτοψία εν λειτουργία στις 23 ή 24 Απριλίου 2018.
4. Οι εργαζόμενοι να μην βγαίνουν για δουλειά χωρίς τα είδη ατομικής προστασίας και κυρίως χωρίς τα παπούτσια.
5. Να δοθούν τα ΜΑΠ το συντομότερο δυνατό και να ενημερωθεί η Διοίκηση για την εξέλιξη του θέματος.
6. Για το γάλα να γίνει διερεύνηση για το που βρίσκεται το θέμα και αν οι μελέτες έχουν προβλέψει την επάρκεια για όλους τους εργαζόμενους.
7. Ενημέρωση από την Διοίκηση για το πλάνο μετασκευών των ασφαλιστικών διατάξεων για τα απορριμματοφόρα.
Β. Για τους Παιδικούς Σταθμούς.
1. Σημαντικό και αναγκαίο το 6ώρο.
2. Για την πυροπροστασία θα γίνει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για πλήρη μελέτη, που θα είναι έτοιμη μέχρι τις 31 Ιουλίου 2018.
3. Τοποθέτηση αντιολισθητικών ταινιών όπου χρειάζεται για αποφυγή ατυχήματος.
4. Νομική εξώδικη διαδικασία από τον Δήμο για τους ιδιοκτήτες των σκύλων που τους έχουν και απέξω από τα σπίτια τους και ενημέρωση του φιλοζωικού για την απομάκρυνσή τους, γιατί είναι επικίνδυνοι για εργαζόμενους, γονείς και παιδιά.
5. Ιματιοθήκες για τους εργαζόμενους σε όλους τους παιδικούς σταθμούς. Αφορούν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τα μαγειρία.
6. Να εγκατασταθούν σήτες όπου χρειάζεται για προστασία από τα έντομα και τα φίδια.
7. Να στερεωθούν όσες βιβλιοθήκες και ντουλάπες δεν έχουν στερεωθεί καλά και είναι επικίνδυνες.
Η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Περράκης Κυριάκος
Λίτινα Στέλλα
Αναγνώστου Ιωάννα
Ραπτάκης Θεόδωρος