Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.



Χαλάνδρι 23-10-2024
Αρ. πρωτ.: 35

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοί της βάλλονται από τις φιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, η οποία μέσω των διοικήσεων των Δήμων επιβάλλει μειώσεις του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, προωθώντας ελαστικές σχέσεις εργασίας, και λόγω συνεχώς αυξανόμενων αρμοδιοτήτων, οδηγούν σε ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών.

Και ο Δήμος Χαλανδρίου δεν αποτελεί εξαίρεση. Απολύσεις, υποστελέχωση, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις , προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών.

Θα θέλαμε λοιπόν να αναφέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Ελλείψεις σε προσωπικό

Α) Έλλειψη μαγείρων

Απαιτείται η άμεση πρόσληψη δύο μαγείρων σε αντικατάσταση αυτών που έχουν αποχωρήσει

Τα μαγειρεία είναι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιβάλλεται για την ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού να τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως ορίζει και το HACCP

Η υποστελέχωση των μαγειρείων λόγω συνταξιοδότησης και προβλημάτων υγείας, σε συνδυασμό με την παροχή κοινωνικού συσσιτίου υπονομεύουν την τήρηση των παραπάνω, εξουθενώνει τους μάγειρες, προκαλεί πονοκέφαλο και ένταση στις προϊστάμενες που προσπαθούν να βρουν λύση για κάλυψη των κενών των μαγειρείων προβαίνοντας επίσης σε διαρκείς αναπροσαρμογές στο μενού και το κυριότερο: λειτουργεί σε βάρος της διατροφής των παιδιών και της ασφαλούς λειτουργίας των μαγειρείων.

Να σημειώσουμε επίσης ότι και οι μάγειρες δικαιούνται άδειες και κάποιοι πρόκειται να κάνουν αίτημα για χορήγηση γονικής άδειας δύο μηνών την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί η Υπηρεσία.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο μάγειρας είναι μια ειδικότητα που δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλη ειδικότητα και δεν μεταφέρεται η εργασία του για αργότερα καθώς πιέζεται από συγκεκριμένους χρόνους.

Β) Ελλείψεις στην καθαριότητα

Απαιτείται η άμεση πρόσληψη δύο υπαλλήλων καθαριότητας έναν σε αντικατάσταση του εργαζομένου που παραιτήθηκε από το 4ο Τμήμα και έναν για το 8ο τμήμα εφόσον αυξήθηκε η δυναμικότητα του και είναι ο χώρος μη λειτουργικός ( διώροφος) χωρίς ασανσέρ. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι χώροι που έχουν αυξημένες ανάγκες για φροντίδα και καθαριότητα.

Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας

Να σημειωθεί επίσης ότι χρησιμοποιούνται τα άτομα της καθαριότητας για να καλύψουμε ελλείψεις και να ενισχύσουμε την ασφάλεια των παιδιών π.χ για να ελέγχουν την είσοδο, κατά την προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών, σαν δεύτερο άτομο στο χώρο όταν μια παιδαγωγός μένει μόνη της!!!

Γ) Ελλείψεις σε παιδαγωγούς

Ουσιαστικές και ποιοτικές που οφείλονται κυρίως σε ασθένειες ( ιώσεις, θεραπείες για κακοήθεια, μυοσκελετικά προβλήματα, ασθένειες συγγενών α΄βαθμού ...μειωμένα ωράρια, συναισθηματικά και ψυχικά προβλήματα).

Σε αναρρωτικές άδειες και σιωπηρή παραίτηση οδηγούνται επίσης και όσοι δεν έχουν αποθέματα ψυχικών και σωματικών αντοχών.

Συνέπεια αυτών των ελλείψεων είναι η διαρκής μετακίνηση προσωπικού ( που δεν περισσεύει ) από ένα τμήμα στο άλλο, η απουσία ηρεμίας η σταδιακή εξουθένωση ψυχική και σωματική του προσωπικού, η μη ασφαλής και ποιοτική λειτουργία των παιδικών σταθμών.
Λόγω της δύσκολης αναπλήρωσης παιδαγωγών σε περίπτωση έκτακτης απουσίας στο μέσο της χρονιάς (εγκυμοσύνη, λόγοι υγείας…), λόγω της μεγάλης αναλογίας νηπίων –παιδαγωγών, λόγω απουσίας παράλληλης στήριξης για παιδιά με διαταραχές, λόγω μεγάλου διοικητικού φόρτου της προϊσταμένης, θα πρέπει οπωσδήποτε να προβλέπεται ένας επιπλέον παιδαγωγός σε κάθε σταθμό.

Υπερβολικές διοικητικές αρμοδιότητες και ευθύνες στις προϊστάμενες των παιδικών σταθμών οι οποίες επισκιάζουν και υπονομεύουν το παιδαγωγικό έργο π.χ η προϊσταμένη του παιδικού σταθμού διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού (από 15 έως 30 υφισταμένους διαφόρων ειδικοτήτων και σχέσεων εργασίας, παιδιά, γονείς) είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και επισκευές κτιρίου και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, για την παρακολούθηση και υλοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ, για τροφεία, παραγγελίες και παραλαβές ειδών διατροφής, καθαριότητας, παιδαγωγικό υλικό, επεξεργασία αιτήσεων σε συνεργασία με τη γραμματεία. Τις παραπάνω αρμοδιότητες δεν μπορεί να τις επιμερίσει διότι δεν υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι

Η μη παροχή γάλακτος σε μια ομάδα εργαζομένων ( νηπιαγωγούς ) που ασκούν τα ίδια καθήκοντα με τους βρεφ/μους αποτελεί κατάφωρη αδικία και διάκριση.

Οι χρονοβόρες διαδικασίες για υλοποίηση έργων και συμβάσεων που αφορούν στη συντήρηση και βελτίωση της κτιριακής υποδομής καθώς και στην προμήθεια υλικών απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του παιδικού σταθμού ( είδη καθαριότητας, ΜΑΠ κ.α.)

Η μη λειτουργία ΠΑΓΙΑΣ από Δεκέμβριο μέχρι Απρίλιο δεν τους επιτρέπει να προβούν σε επισκευές απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του παιδικού σταθμού ( π.χ επισκευή ψυγείου, κλειδαριάς κλπ)

H έλλειψη θέσεων για όλα τα νήπια και βρέφη στην περιοχή του Κέντρου και Κάτω Χαλανδρίου η οποία θα μπορούσε να απαλειφθεί με την χρήση σχολικού λεωφορείου με δρομολόγιο από το Κάτω Χαλάνδρι και το Κέντρο προς το 4ο και 6ο Τμήμα. Θα γίνονταν κατ΄αυτόν τον τρόπο δίκαιη κατανομή των παιδιών σύμφωνα με τα μόρια τους.

Η μη ψήφιση του ΟΕΥ έχει σα συνέπεια τη μη ένταξη του 7ου και 8ου τμήματος προσχολικής αγωγής στον ΟΕΥ και τη μη χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης στις Υπεύθυνες των εν λόγω τμημάτων. Η μη ψήφιση του ΟΕΥ στερεί επίσης τη δυνατότητα πρόσληψης υπαλλήλων με την κινητικότητα καθώς στον υπάρχον ΟΕΥ οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών. 

Ζητάμε την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται από το 2016 και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ζητάμε την άμεση τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. , για την ένταξη του 7ου και 8ου τμημάτων Προσχολικής αγωγής που εκκρεμεί εδώ και 5 χρόνια περίπου.

Ζητάμε την επίλυση όλων των προβλημάτων των παιδικών σταθμών, προς όφελος και των δημοτών και των παιδιών τους.

Πρωταγωνιστές οι εργαζόμενοι στο δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου στις 16/10 (VIDEO)

Από το 2003 που κυκλοφόρησε "Η ΘΕΣΗ στην ενημέρωση" και στην συνέχεια από το 2007 με το thessi.gr έχουμε βρεθεί πάμπολλες φορές ...στο ίδιο έργο θεατές.

Εργαζόμενοι στους δήμους να διεκδικούν την παραμονή τους στην εργασία, σωματεία να στέκονται δυναμικά στο πλευρό τους και οι εκάστοτε διοικήσεις να επικαλούνται τους νόμους ή την οικονομική αδυναμία που δεν τους επιτρέπουν να τους κρατήσουν στη θέση τους.

Το αποτέλεσμα, άλλοτε θετικό και άλλοτε αρνητικό.

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρέθηκε, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, ο δήμος Χαλανδρίου με τους εργαζόμενους να κατακλύζουν την αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων να διεκδικεί, να καταγγέλλει, αλλά και να ενημερώνει ότι θα προχωρήσει δικαστικά και τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής να συμπαραστέκονται.

Βέβαια, υπήρχαν και άλλα θέματα που έφεραν τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου όπως, η περικοπή χορήγησης του επιδόματος Β.Α.Ε. σε κατηγορίες εργαζομένων στο αμαξοστάσιο, αλλά και η μη απόδοση στους δικαιούχους ένα μεγάλο μέρος των Μ.Α.Π..

Στη συζήτηση που κράτησε δύο ώρες ακούστηκαν όλες οι απόψεις εργαζομένων, εκπροσώπων σωματείων, επικεφαλής της μειοψηφίας, δημοτικών συμβούλων της διοίκησης, αλλά δεν υπήρξε θετική έκβαση τουλάχιστον για τους εργαζομένους, αφού κανένα από τα αιτήματά τους δεν έγινε δεκτό από τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο.

Τον λόγο πήρε πρώτη η Ελένη Κούκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Χαλανδρίου, η οποία ξεκίνησε την τοποθέτηση της με την αναφορά στην απώλεια του Σέργιου Γκάκα και συνέχισε θέτοντας με καταγγελτικό λόγο τα θέματα των συμβασιούχων, των Β.Α.Ε και των Μ.Α.Π., για τα οποία είπε ότι θα τα διεκδικήσουν δικαστικά.

 

Στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκαν με τις τοποθετήσεις τους οι Δημήτρης Θεοδωρίδης από την ΠΟΕ ΟΤΑ, ο Σπύρος Κωσταντάς από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και την ΠΟΕ ΟΤΑ και ο Γιάννης Μπίστας από την ΑΔΕΔΥ.

 

 
 


 

Ακολούθησε ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Χαλανδρίου Γιάννης Φωτόπουλος, που περιέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις συνθήκες στο αμαξοστάσιο και αναρωτήθηκε αν δεν είναι αυτή ανθυγιεινή εργασία τότε ποιά είναι.

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος που αναφέρθηκε διεξοδικά σε κάθε θέμα ξεχωριστά και αιτιολόγησε τις αποφάσεις της διοίκησης. Όπως είπε ο δήμος έκανε ότι περνούσε από το χέρι του, αλλά υπάρχουν και όρια και δεν μπορεί η διοίκηση να χρεοκωπήσει τον δήμο. Κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του δημάρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη.


Σε απάντηση τον λόγο πήρε εκ νέου ο κ. Θεοδωρίδης που επεσήμανε ότι υπάρχουν αντιφάσεις σε όσα ακούστηκαν και οτι σε περίπτωση που ο δήμος δεν χρειάζεται τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, τότε είναι υπερπλήρης και δεν πρέπει να προσλάβει άλλους στο μέλλον.

 

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της μειοψηφίας για τις οποίες οι παρατάξεις "Αγαπάμε το Χαλάνδρι" και "Χαλάνδρι στο Φως" εξέδωσαν τις ακόλουθες ανακοινώσεις:




Η Λούλα Καρατζά επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου ξεκίνησε την τοποθέτηση της παρατηρώντας ότι απουσίαζε εκείνη τη στιγμή ο δήμαρχος Σίμος Ρούσος και στη συνέχεια τοποθετήθηκε επί των θεμάτων που προέκυψαν. Για τα Β.Α.Ε. επεσήμανε ότι ο δήμος προϊσταται των υπηρεσιών και με τη δική του έγκριση προχωράνε οι υπάλληλοι και όπως είπε στο αμαξοστάσιο ούτε απέξω δεν περνάς, αφού δεν είναι και ο "Βασιλικός Κήπος". για τους εργαζόμενους τόνισε ότι δεν μπορούμε να λέμε το τι είπε το δικαστήριο, γιατί και για το καζίνο έχει πει το δικαστήριο, αλλά δεν γίνεται αποδεκτό. Ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για τις ανάγκες του δήμου σε εργαζόμενους και για το πόσοι υπάρχουν, ώστε να μπορεί κανείς να πεί, ανά ειδικότητα, πόσοι χρειάζονται και πόσοι δε χρειάζονται. Αν δεν χρειάζονται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, είπε, τότε να μην γίνουν ξανά προσλήψεις.

  

Η αναφορά του δημάρχου Σίμου Ρούσσου για μια ακόμα φορά στον Κώστα Πελετίδη, δήμαρχο Πάτρας και την στάση του απέναντι στους συμβασιούχους δημιούργησε μια μικρή διένεξη με την Λούλα Καρατζά και τον Γιάννη Παπαγεωργίου από την Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά και τις αντιδράσεις παρευρισκομένων.


Ο Μανώλης Κρανίδης επικεφαλής της παράταξης "Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023" εστίασε στα Μέσα Ατομικής Προστασίας τα οποία, όπως είπε, είναι θέμα ασφάλειας και δεν μπορεί κανείς να μην τα παρέχει. Για τα ΒΑΕ δήλωσε μη ενημερωμένος, αλλά όπως είπε αν τα δικαιούνται οι εργαζόμενοι πρέπει να τα πάρουν. Όσο δε για τους εργαζομένους τόνισε ότι δεν είχε καταλάβει ότι ο δήμος είναι πλήρης από εργαζομένους και άρα όταν θα έρθει προς συζήτηση ο ΟΕΥ η διοίκηση δεν θα πρέπει να ζητήσει 1300 θέσεις γιατί δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Επέμεινε ότι για τους εργαζόμενους πρέπει να γίνει το καλύτερο, εκτός αν υπάρχει θέμα οικονομικό, για να μείνουν στον δήμο.

 

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστας Ευθυμίου θεώρησε ότι η πρόεδρος του συλλόγου έκανε διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, για τον λόγο ότι στην τοποθέτησή της ανάφερε έναν ονομαστικά και τόνισε ότι ο συγκεκριμένος έχει πάθει εργατικό ατύχημα στη διάρκεια της εργασιάς του στον δήμο.

 

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου από τη Λαϊκή Συσπείρωση επεσήμανε ότι η διοίκηση πριν πάρει σαφή απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών έκοψε ένα επίδομα από τους εργαζόμενους, ότι δεν τηρήθηκε από τη διοίκηση η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για στήριξη των εργαζομένων, αναρωτήθηκε από που προέκυψε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι περισσεύουν και κατέθεσε πρόταση να παρθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο υπέρ τους.

 

Στη δευτερομιλία της η Ελένη Κούκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Χαλανδρίου, κάτω από την πίεση του χρόνου, εν τάχει απάντησε και τοποθετήθηκε στα θέματα προσκομίζοντας έγγραφα και αποφάσεις προκειμένου να επιβεβαιώσει τα όσα είπε και τόνισε ότι θα προσφύγουν δικαστικά και θα ζητηθούν ευθύνες. Τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί αναδρομικά η επιστροφή των όσων έχουν δοθεί. Για τις απολύσεις είπε ότι δεν τίθεται θέμα χρημάτων γιατί οι εργαζόμενοι πληρώνονται από τα ανταποδοτικά. Τόνισε ότι δεν κάνει κανέναν διαχωρισμό στους εργαζόμενους και τα όσα είπε είχαν στόχο τον δήμαρχο και όχι τον εργαζόμενο.

 

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος στο κλείσιμο της συζήτησης είπε πως δεν τον απασχολεί καθόλου η εκστρατεία λάσπης που προέρχεται από συγκεκριμένα πρόσωπα επί μία δεκαετία και μίλησε για δολοφονία χαρακτήρα. Τόνισε ότι έχει μάθει να δίνει λόγο μόνο στη συνείδησή του καιι στους ανθρώπους που εκτιμά και σέβεται. Θα κάνει αυτό και μόνο που επιβάλει η συνείδησή του απέναντι στην πόλη και απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων χωρίς διαχωρισμούς. Μίλησε για στοχοποίηση και διαχωρισμό εργαζομένων από αυτούς που έρχονται να υπερασπισθούν τα συμφέροντά τους. Τέλος επεσήμανε ότι όπως προχώρησαν τα τελευταία χρόνια με σεβασμό και ευθύνη το ίδιο θα συνεχίσουν και δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω.

 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η συζήτηση, θα συνεχιστεί κατά τη συνεδρίαση της Λογοδοσίας την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, αν και εφόσον κατατεθούν σχετικές ερωτήσεις.

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. ΤΟΥ 13ου ΚΑΙ 14ου ΜΙΣΘΟΥ.

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2024
Αριθμ. Πρωτ.: 273

Προς:

• Νέα Δημοκρατία, Πειραιώς 62, 183 46 - Μοσχάτο
• ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ., Χαριλάου Τρικούπη 50, 106 80 – Αθήνα
• ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ., Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 – Αθήνα
• Κ.Κ.Ε., Λεωφόρος Ηρακλείου 145, 142 31 - Νέα Ιωνία
• Νέα Αριστερά, Πατησίων 20-22, 104 31 - Αθήνα
• Πλεύση Ελευθερίας, Βατατζή 6 & Ιπποκράτους, 114 72 - Αθήνα

Κοινοποίηση:

• Υπουργό Εσωτερικών, κ Θεόδωρο Λιβάνιο, Βασ. Σοφίας 15, 106 74 – Αθήνα
• Υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, Νίκης 5-7, 105 63 - Αθήνα

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ

ΓΙΑ την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του 13ου και 14ου Μισθού

Τα επιδόματα εορτών αναγνωρίσθηκαν για πρώτη φορά υπέρ των Δημοσίων Υπαλλήλων με τον Α.Ν.1502/1950 (Α’ 216), στο άρθρο 9, παρ.1 του οποίου οριζόταν ότι «εις τους δημοσίους πολιτικούς υπαλλήλους και υπηρέτας, τους στρατιωτικούς και τα όργανα ασφαλείας παρέχεται:
α. ο μισθός ενός μηνός επί ταις εορταίς των Χριστουγέννων.
β. ο μισθός ενός δεκαπενθημέρου επί ταις εορταίς του Πάσχα».

Με το άρθρο 74, παρ.1 του Ν.1811/1951 (Α’ 141) επαναλήφθηκε η ως άνω παρ.1 του άρθρου 9 του Α.Ν.1502/1950, ενώ με την παρ.2 του ίδιου άρθρου καθιερώθηκε και το επίδομα άδειας, με τη χορήγηση κανονικής άδειας ή την έναρξη των θερινών διακοπών.

Με την περ.1 της υποπαρ. Γ.1 της παρ. Γ του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» επήλθε κατάργηση των επιδομάτων εορτών και άδειας.

Δώδεκα (12) έτη μετά την πλήρη κατάργηση, η επαναφορά των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και αδείας αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως ένα μέτρο στήριξης των αποδοχών τους, που έχουν πολλαπλά περικοπή και ως ένας τρόπος εξισορρόπησης των ανισοτήτων, που εμφανίζονται μεταξύ των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που λαμβάνουν κανονικά τα ως άνω επιδόματα και των εργαζομένων στο Δημόσιο, που τα στερούνται. Το αίτημα καθίσταται ακόμα πιο επίκαιρο λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος, ότι επί σειρά ετών έχουν χορηγηθεί διαδοχικές αυξήσεις του νόμιμου μισθού των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, στους οποίους ουδέποτε διεκόπη η καταβολή των δώρων.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης έχει σημαντικά συρρικνώσει τα εισοδήματα των εργαζομένων του Δημοσίου. Εξάλλου, η εικόνα των βασικών δεικτών της Ελληνικής Οικονομίας, όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση, δεν δικαιολογεί πλέον σε καμία περίπτωση την διατήρηση έκτακτων μέτρων, που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κρίσεως και συνδέονται άμεσα με αυτήν. Η επαναφορά, λοιπόν, των δώρων αποτελεί και πρέπει να αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη επανόδου στην ομαλότητα και την κανονικότητα των αμοιβών των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).

Ως εκ τούτου η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. λαμβάνοντας υπόψη την ομόθυμη βούληση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξαρτήτως πολιτικής ή συνδικαλιστικής τοποθέτησης ή δράσης, σας καταθέτει σχετική Πρόταση Νόμου και ζητάμε όπως εισάγετε προς εισήγηση και ψήφιση στη Βουλή το πλαίσιο της Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

  Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας


Νίκος Τράκας                     Γιάννης Τσούνης





Παράσταση διαμαρτυρίας για τις άδικες και μαζικές απολύσεις συμβασιούχων που εργάζονται στο Δήμο και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες



Χαλάνδρι 07-10-2024

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου προέβη σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο (Αγ. Γεωργίου 30) τη Δευτέρα 07-10-2024 και ώρα 09:30, για τις άδικες και μαζικές απολύσεις συμβασιούχων που εργάζονται στο Δήμο και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι περισσότεροι εκ των οποίων απασχολούνται πέραν των δύο (2) ετών.


Το αποτέλεσμα των μαζικών απολύσεων (με επιλεκτικές εξαιρέσεις), αφήνει τις υπηρεσίες υποστελεχωμένες δημιουργώντας προβλήματα στην οργάνωση και τη λειτουργίας τους.

Η αλλαγή στάσης της διοίκησης απέναντι στους συμβασιούχους, που τους θεωρούσε απαραίτητους και χρήσιμους για την υπηρεσία μέχρι τις εκλογές, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Το γεγονός δε, ότι από τη μία απολύει έμπειρους εργαζόμενους, χωρίς αναφορές ανεπαρκούς ικανότητας στην άσκηση καθηκόντων τους, και από την άλλη προτρέπει συμβασιούχους ( ενός 8κταμήνου) στη λήξη των συμβάσεων, να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά και θα λάβουν την υποστήριξή του.

Οι ενέργειες αυτές προκαλούν ερωτηματικά και επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα για μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι ομήρους εργαζομένους – συμβασιούχους, βορά στα συμφέροντα των εκάστοτε διοικήσεων.

Καλούμε τη διοίκηση, αντί να προβαίνει σε απολύσεις να διεκδικήσει την μονιμοποίηση των εργαζομένων.

Η συμμετοχή και η υποστήριξη όλων κρίνεται αναγκαία.