ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. ΤΟΥ 13ου ΚΑΙ 14ου ΜΙΣΘΟΥ.

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2024
Αριθμ. Πρωτ.: 273

Προς:

• Νέα Δημοκρατία, Πειραιώς 62, 183 46 - Μοσχάτο
• ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ., Χαριλάου Τρικούπη 50, 106 80 – Αθήνα
• ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ., Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 – Αθήνα
• Κ.Κ.Ε., Λεωφόρος Ηρακλείου 145, 142 31 - Νέα Ιωνία
• Νέα Αριστερά, Πατησίων 20-22, 104 31 - Αθήνα
• Πλεύση Ελευθερίας, Βατατζή 6 & Ιπποκράτους, 114 72 - Αθήνα

Κοινοποίηση:

• Υπουργό Εσωτερικών, κ Θεόδωρο Λιβάνιο, Βασ. Σοφίας 15, 106 74 – Αθήνα
• Υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, Νίκης 5-7, 105 63 - Αθήνα

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ

ΓΙΑ την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του 13ου και 14ου Μισθού

Τα επιδόματα εορτών αναγνωρίσθηκαν για πρώτη φορά υπέρ των Δημοσίων Υπαλλήλων με τον Α.Ν.1502/1950 (Α’ 216), στο άρθρο 9, παρ.1 του οποίου οριζόταν ότι «εις τους δημοσίους πολιτικούς υπαλλήλους και υπηρέτας, τους στρατιωτικούς και τα όργανα ασφαλείας παρέχεται:
α. ο μισθός ενός μηνός επί ταις εορταίς των Χριστουγέννων.
β. ο μισθός ενός δεκαπενθημέρου επί ταις εορταίς του Πάσχα».

Με το άρθρο 74, παρ.1 του Ν.1811/1951 (Α’ 141) επαναλήφθηκε η ως άνω παρ.1 του άρθρου 9 του Α.Ν.1502/1950, ενώ με την παρ.2 του ίδιου άρθρου καθιερώθηκε και το επίδομα άδειας, με τη χορήγηση κανονικής άδειας ή την έναρξη των θερινών διακοπών.

Με την περ.1 της υποπαρ. Γ.1 της παρ. Γ του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» επήλθε κατάργηση των επιδομάτων εορτών και άδειας.

Δώδεκα (12) έτη μετά την πλήρη κατάργηση, η επαναφορά των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και αδείας αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως ένα μέτρο στήριξης των αποδοχών τους, που έχουν πολλαπλά περικοπή και ως ένας τρόπος εξισορρόπησης των ανισοτήτων, που εμφανίζονται μεταξύ των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που λαμβάνουν κανονικά τα ως άνω επιδόματα και των εργαζομένων στο Δημόσιο, που τα στερούνται. Το αίτημα καθίσταται ακόμα πιο επίκαιρο λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος, ότι επί σειρά ετών έχουν χορηγηθεί διαδοχικές αυξήσεις του νόμιμου μισθού των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, στους οποίους ουδέποτε διεκόπη η καταβολή των δώρων.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης έχει σημαντικά συρρικνώσει τα εισοδήματα των εργαζομένων του Δημοσίου. Εξάλλου, η εικόνα των βασικών δεικτών της Ελληνικής Οικονομίας, όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση, δεν δικαιολογεί πλέον σε καμία περίπτωση την διατήρηση έκτακτων μέτρων, που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κρίσεως και συνδέονται άμεσα με αυτήν. Η επαναφορά, λοιπόν, των δώρων αποτελεί και πρέπει να αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη επανόδου στην ομαλότητα και την κανονικότητα των αμοιβών των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).

Ως εκ τούτου η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. λαμβάνοντας υπόψη την ομόθυμη βούληση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξαρτήτως πολιτικής ή συνδικαλιστικής τοποθέτησης ή δράσης, σας καταθέτει σχετική Πρόταση Νόμου και ζητάμε όπως εισάγετε προς εισήγηση και ψήφιση στη Βουλή το πλαίσιο της Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

  Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας


Νίκος Τράκας                     Γιάννης Τσούνης





Παράσταση διαμαρτυρίας για τις άδικες και μαζικές απολύσεις συμβασιούχων που εργάζονται στο Δήμο και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες



Χαλάνδρι 07-10-2024

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου προέβη σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο (Αγ. Γεωργίου 30) τη Δευτέρα 07-10-2024 και ώρα 09:30, για τις άδικες και μαζικές απολύσεις συμβασιούχων που εργάζονται στο Δήμο και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι περισσότεροι εκ των οποίων απασχολούνται πέραν των δύο (2) ετών.


Το αποτέλεσμα των μαζικών απολύσεων (με επιλεκτικές εξαιρέσεις), αφήνει τις υπηρεσίες υποστελεχωμένες δημιουργώντας προβλήματα στην οργάνωση και τη λειτουργίας τους.

Η αλλαγή στάσης της διοίκησης απέναντι στους συμβασιούχους, που τους θεωρούσε απαραίτητους και χρήσιμους για την υπηρεσία μέχρι τις εκλογές, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Το γεγονός δε, ότι από τη μία απολύει έμπειρους εργαζόμενους, χωρίς αναφορές ανεπαρκούς ικανότητας στην άσκηση καθηκόντων τους, και από την άλλη προτρέπει συμβασιούχους ( ενός 8κταμήνου) στη λήξη των συμβάσεων, να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά και θα λάβουν την υποστήριξή του.

Οι ενέργειες αυτές προκαλούν ερωτηματικά και επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα για μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι ομήρους εργαζομένους – συμβασιούχους, βορά στα συμφέροντα των εκάστοτε διοικήσεων.

Καλούμε τη διοίκηση, αντί να προβαίνει σε απολύσεις να διεκδικήσει την μονιμοποίηση των εργαζομένων.

Η συμμετοχή και η υποστήριξη όλων κρίνεται αναγκαία.