Πρωταγωνιστές οι εργαζόμενοι στο δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου στις 16/10 (VIDEO)

Από το 2003 που κυκλοφόρησε "Η ΘΕΣΗ στην ενημέρωση" και στην συνέχεια από το 2007 με το thessi.gr έχουμε βρεθεί πάμπολλες φορές ...στο ίδιο έργο θεατές.

Εργαζόμενοι στους δήμους να διεκδικούν την παραμονή τους στην εργασία, σωματεία να στέκονται δυναμικά στο πλευρό τους και οι εκάστοτε διοικήσεις να επικαλούνται τους νόμους ή την οικονομική αδυναμία που δεν τους επιτρέπουν να τους κρατήσουν στη θέση τους.

Το αποτέλεσμα, άλλοτε θετικό και άλλοτε αρνητικό.

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρέθηκε, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, ο δήμος Χαλανδρίου με τους εργαζόμενους να κατακλύζουν την αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων να διεκδικεί, να καταγγέλλει, αλλά και να ενημερώνει ότι θα προχωρήσει δικαστικά και τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής να συμπαραστέκονται.

Βέβαια, υπήρχαν και άλλα θέματα που έφεραν τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου όπως, η περικοπή χορήγησης του επιδόματος Β.Α.Ε. σε κατηγορίες εργαζομένων στο αμαξοστάσιο, αλλά και η μη απόδοση στους δικαιούχους ένα μεγάλο μέρος των Μ.Α.Π..

Στη συζήτηση που κράτησε δύο ώρες ακούστηκαν όλες οι απόψεις εργαζομένων, εκπροσώπων σωματείων, επικεφαλής της μειοψηφίας, δημοτικών συμβούλων της διοίκησης, αλλά δεν υπήρξε θετική έκβαση τουλάχιστον για τους εργαζομένους, αφού κανένα από τα αιτήματά τους δεν έγινε δεκτό από τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο.

Τον λόγο πήρε πρώτη η Ελένη Κούκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Χαλανδρίου, η οποία ξεκίνησε την τοποθέτηση της με την αναφορά στην απώλεια του Σέργιου Γκάκα και συνέχισε θέτοντας με καταγγελτικό λόγο τα θέματα των συμβασιούχων, των Β.Α.Ε και των Μ.Α.Π., για τα οποία είπε ότι θα τα διεκδικήσουν δικαστικά.

 

Στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκαν με τις τοποθετήσεις τους οι Δημήτρης Θεοδωρίδης από την ΠΟΕ ΟΤΑ, ο Σπύρος Κωσταντάς από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και την ΠΟΕ ΟΤΑ και ο Γιάννης Μπίστας από την ΑΔΕΔΥ.

 

 
 


 

Ακολούθησε ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Χαλανδρίου Γιάννης Φωτόπουλος, που περιέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις συνθήκες στο αμαξοστάσιο και αναρωτήθηκε αν δεν είναι αυτή ανθυγιεινή εργασία τότε ποιά είναι.

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος που αναφέρθηκε διεξοδικά σε κάθε θέμα ξεχωριστά και αιτιολόγησε τις αποφάσεις της διοίκησης. Όπως είπε ο δήμος έκανε ότι περνούσε από το χέρι του, αλλά υπάρχουν και όρια και δεν μπορεί η διοίκηση να χρεοκωπήσει τον δήμο. Κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του δημάρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη.


Σε απάντηση τον λόγο πήρε εκ νέου ο κ. Θεοδωρίδης που επεσήμανε ότι υπάρχουν αντιφάσεις σε όσα ακούστηκαν και οτι σε περίπτωση που ο δήμος δεν χρειάζεται τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, τότε είναι υπερπλήρης και δεν πρέπει να προσλάβει άλλους στο μέλλον.

 

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της μειοψηφίας για τις οποίες οι παρατάξεις "Αγαπάμε το Χαλάνδρι" και "Χαλάνδρι στο Φως" εξέδωσαν τις ακόλουθες ανακοινώσεις:




Η Λούλα Καρατζά επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου ξεκίνησε την τοποθέτηση της παρατηρώντας ότι απουσίαζε εκείνη τη στιγμή ο δήμαρχος Σίμος Ρούσος και στη συνέχεια τοποθετήθηκε επί των θεμάτων που προέκυψαν. Για τα Β.Α.Ε. επεσήμανε ότι ο δήμος προϊσταται των υπηρεσιών και με τη δική του έγκριση προχωράνε οι υπάλληλοι και όπως είπε στο αμαξοστάσιο ούτε απέξω δεν περνάς, αφού δεν είναι και ο "Βασιλικός Κήπος". για τους εργαζόμενους τόνισε ότι δεν μπορούμε να λέμε το τι είπε το δικαστήριο, γιατί και για το καζίνο έχει πει το δικαστήριο, αλλά δεν γίνεται αποδεκτό. Ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για τις ανάγκες του δήμου σε εργαζόμενους και για το πόσοι υπάρχουν, ώστε να μπορεί κανείς να πεί, ανά ειδικότητα, πόσοι χρειάζονται και πόσοι δε χρειάζονται. Αν δεν χρειάζονται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, είπε, τότε να μην γίνουν ξανά προσλήψεις.

  

Η αναφορά του δημάρχου Σίμου Ρούσσου για μια ακόμα φορά στον Κώστα Πελετίδη, δήμαρχο Πάτρας και την στάση του απέναντι στους συμβασιούχους δημιούργησε μια μικρή διένεξη με την Λούλα Καρατζά και τον Γιάννη Παπαγεωργίου από την Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά και τις αντιδράσεις παρευρισκομένων.


Ο Μανώλης Κρανίδης επικεφαλής της παράταξης "Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023" εστίασε στα Μέσα Ατομικής Προστασίας τα οποία, όπως είπε, είναι θέμα ασφάλειας και δεν μπορεί κανείς να μην τα παρέχει. Για τα ΒΑΕ δήλωσε μη ενημερωμένος, αλλά όπως είπε αν τα δικαιούνται οι εργαζόμενοι πρέπει να τα πάρουν. Όσο δε για τους εργαζομένους τόνισε ότι δεν είχε καταλάβει ότι ο δήμος είναι πλήρης από εργαζομένους και άρα όταν θα έρθει προς συζήτηση ο ΟΕΥ η διοίκηση δεν θα πρέπει να ζητήσει 1300 θέσεις γιατί δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Επέμεινε ότι για τους εργαζόμενους πρέπει να γίνει το καλύτερο, εκτός αν υπάρχει θέμα οικονομικό, για να μείνουν στον δήμο.

 

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστας Ευθυμίου θεώρησε ότι η πρόεδρος του συλλόγου έκανε διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, για τον λόγο ότι στην τοποθέτησή της ανάφερε έναν ονομαστικά και τόνισε ότι ο συγκεκριμένος έχει πάθει εργατικό ατύχημα στη διάρκεια της εργασιάς του στον δήμο.

 

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου από τη Λαϊκή Συσπείρωση επεσήμανε ότι η διοίκηση πριν πάρει σαφή απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών έκοψε ένα επίδομα από τους εργαζόμενους, ότι δεν τηρήθηκε από τη διοίκηση η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για στήριξη των εργαζομένων, αναρωτήθηκε από που προέκυψε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι περισσεύουν και κατέθεσε πρόταση να παρθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο υπέρ τους.

 

Στη δευτερομιλία της η Ελένη Κούκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Χαλανδρίου, κάτω από την πίεση του χρόνου, εν τάχει απάντησε και τοποθετήθηκε στα θέματα προσκομίζοντας έγγραφα και αποφάσεις προκειμένου να επιβεβαιώσει τα όσα είπε και τόνισε ότι θα προσφύγουν δικαστικά και θα ζητηθούν ευθύνες. Τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί αναδρομικά η επιστροφή των όσων έχουν δοθεί. Για τις απολύσεις είπε ότι δεν τίθεται θέμα χρημάτων γιατί οι εργαζόμενοι πληρώνονται από τα ανταποδοτικά. Τόνισε ότι δεν κάνει κανέναν διαχωρισμό στους εργαζόμενους και τα όσα είπε είχαν στόχο τον δήμαρχο και όχι τον εργαζόμενο.

 

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος στο κλείσιμο της συζήτησης είπε πως δεν τον απασχολεί καθόλου η εκστρατεία λάσπης που προέρχεται από συγκεκριμένα πρόσωπα επί μία δεκαετία και μίλησε για δολοφονία χαρακτήρα. Τόνισε ότι έχει μάθει να δίνει λόγο μόνο στη συνείδησή του καιι στους ανθρώπους που εκτιμά και σέβεται. Θα κάνει αυτό και μόνο που επιβάλει η συνείδησή του απέναντι στην πόλη και απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων χωρίς διαχωρισμούς. Μίλησε για στοχοποίηση και διαχωρισμό εργαζομένων από αυτούς που έρχονται να υπερασπισθούν τα συμφέροντά τους. Τέλος επεσήμανε ότι όπως προχώρησαν τα τελευταία χρόνια με σεβασμό και ευθύνη το ίδιο θα συνεχίσουν και δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω.

 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η συζήτηση, θα συνεχιστεί κατά τη συνεδρίαση της Λογοδοσίας την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, αν και εφόσον κατατεθούν σχετικές ερωτήσεις.