Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Σχετικά με το Επίδομα θέσης ευθύνης των εργαζομένων του Ο.Κ.Π.Α

Χαλάνδρι 8/04/13

Θέμα: Επίδομα θέσης ευθύνης

Ο ν. 4024/11 ορίζει για τις προϊσταμένες των παιδικών σταθμών το επίδομα των 100 ευρώ εξαιρώντας τους από το επίδομα των 250 ευρώ που λαμβάνουν οι λοιποί προϊστάμενοι τμημάτων παρόλο που σύμφωνα με τον υπ’ αριθμ. 2403/21-12-07 Ο.Ε.Υ του Ν.Π  «Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Δήμου Χαλανδρίου» και νυν «Ο.Κ.Π.Α»  οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Χαλανδρίου αποτελούν ανεξάρτητα  λειτουργικά και διοικητικά τμήματα.

Οι 4 παιδικοί σταθμοί του Δήμου Χαλανδρίου λειτουργούν χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, είναι σε γεωγραφική απόσταση ο ένας από τον άλλον και φιλοξενούν Α’ 100 νήπια, Β΄60 νήπια, ΣΤ΄110 νήπια, Η΄120.
Ως εκ τούτου προκύπτει ότι οι προϊσταμένες των παιδικών σταθμών που είναι απόφοιτες Α.Ε.Ι ή Τ.Ε.Ι και συνήθως με πολλά χρόνια υπηρεσίας 
  • έχουν αυξημένες διοικητικές αρμοδιότητες (μητρώο,παραγγελίες, δελτία εισαγωγής-εξαγωγής αναλώσιμου και μη αναλώσιμου υλικού, πρωτόκολο παραλαβής, αποδείξεις καταβολής τροφείων, βεβαιώσεις, παραλαβή, επεξεργασία αιτήσεων εγγραφής νηπίων και ταξινόμηση βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, και σύνταξη οπουδήποτε εγγράφου ζητηθεί από το Ν.Π....)
  • διαχειρίζονται καθημερινά μεγάλο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού ( γονείς, παιδιά, προσωπικό)
  • επικοινωνούν, ενημερώνουν, συντονίζουν, οργανώνουν και είναι στη διάθεση τόσο των γονέων για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ( προσαρμογές, ασθένειες, παιδιά με ειδικές ανάγκες- ιδιαιτερότητες, ατυχήματα…) όσο και του προσωπικού.
  • επιβλέπουν την εξέλιξη  του παιδαγωγικού προγράμματος είναι υπεύθυνες για τη συντήρηση και φύλαξη του κτιρίου και τη λοιπή περιουσία του σταθμού.
  • προΐστανται ενός χώρου με συχνές ελλείψεις σε προσωπικό, σε υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή, υπεράριθμα τμήματα νηπίων με ό, τι αυτό σημαίνει για τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των νηπίων και για τις σχέσεις ανάμεσα στο προσωπικό.
  • είναι υπόλογοι για οτιδήποτε συμβεί στο σταθμό.
  • έχουν τέλος την ύψιστη ευθύνη για την ασφάλεια και αγωγή νηπίων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη αναπτυξιακά ηλικία και τα οποία είναι επιρρεπή σε ατυχήματα.
Ποιο είναι λοιπόν το επίδομα θέσης ευθύνης που δικαιούται να λαμβάνει ο προϊστάμενος του παιδικού σταθμού; Η απάντηση της περιφέρειας ήταν σαφής: 100 ευρώ
Πώς μπορεί να αποκατασθεί αυτή η άδικη και άνιση μεταχείριση που προκύπτει από το ν. 4024/11;

Η εκπρόσωπος εργαζομένων του Ο.Κ.Π.Α
Αναστασία Παπαδήμα