ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ για Κ.Ε.Π.


Χαλάνδρι, 23-4-2024
Αρ. Πρωτοκόλλου: 12


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με αφορμή την απεργία – αποχή των υπαλλήλων των Κ.Ε.Π, από τις 13-04-2024, μετά τον πρόσφατο αιφνιδιασμό τους για την υποστήριξη διαχείρισης και ενημέρωσης των διαδικασιών του Εθνικού Μητρώου Α.Μ.Κ.Α., αναφέρουμε τα εξής:

Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τα αναφερόμενα στο υπ΄ αριθ. πρωτ. 106/12-04-2024 έγγραφο της Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α.(επισυνάπτεται), στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς τα προβλήματα των Κ.Ε.Π. και των υπαλλήλων διαχρονικά, στα οποία έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα. Η διαχείριση και ενημέρωση των διαδικασιών Α.Μ.Κ.Α.. Μιας τόσο σύνθετης και απαιτητικής διαδικασίας, που διέπεται από νέο θεσμικό πλαίσιο και έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη ιδιαίτερο και σύνθετο νομικό πλαίσιο, όταν πρόκειται για πρώτη απόδοση Α.Μ.Κ.Α. και μάλιστα σε αλλοδαπούς πολίτες από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε.. Μια διαδικασία που υποστηρίζεται από μια καινούρια ηλεκτρονική πλατφόρμα, εντελώς διαφορετική και πιο περίπλοκη από την παλαιά. Χωρίς εκπαίδευση και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα χρόνια προβλήματα των Κ.Ε.Π., τα οποία είναι κοινά στα περισσότερα αν όχι σε όλα.

Θεωρούμε απαράδεκτο η αρμοδιότητα διαδικασιών Α.Μ.Κ.Α. να μην υποστηρίζεται εξ΄ ολοκλήρου από τον αρμόδιο καθ΄ ύλην Φορέα που είναι οι υπηρεσίες Μητρώου των τοπικών Υποκαταστημάτων του e-E.Φ.Κ.Α.. Που όχι μόνο δεν εξυπηρετούν αλλά παραπέμπουν τους πολίτες στα Κ.Ε.Π..
Όπως αναφέραμε ανωτέρω, τα προβλήματα των Κ.Ε.Π. είναι κοινά στα περισσότερα και τα Κ.Ε.Π. του Δήμου μας, δεν αποτελούν εξαίρεση.

-Υποστελέχωση, την στιγμή που ο όγκος εργασίας και διεκπεραίωσης διαδικασιών και υποθέσεων συνεχώς αυξάνεται.

-Γίνονται δέκτες εριστικών ή επιθετικών συμπεριφορών και ύβρεων και έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Η ύπαρξη δημοτικού φύλακα όλων των Κ.Ε.Π., ιδιαιτέρως τις απογευματινές ώρες είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.

-Οι ακατάλληλες χωροταξικές συνθήκες, σε ένα ενιαίο χώρο καθιστά δύσκολη την εύρυθμη λειτουργία τους και θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων όσο και των εξυπηρετούμενων πολιτών. Επιπλέον δε διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όταν εξυπηρετούνται πολίτες, ταυτόχρονα σε ένα ενιαίο ανοιχτό χώρο.

Τα Κ.Ε.Π., αποτελούν σημείο αναφοράς σε ένα Δήμο και θα πρέπει τόσο η Κ.Ε.Δ.Ε. όσο και οι Δήμαρχοι να πιέσουν την κυβέρνηση, σθεναρά, για την επίλυση των προβλημάτων. Θα πρέπει να υποστηρίξουν τα δίκαια αίτηματά τους, ακόμη και κλείνοντας τα Κ.Ε.Π., σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Φέρουν εξίσου ευθύνη με τις κυβερνητικές πολιτικές, όταν δέχονται αβίαστα ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.

Να μη μένουν μόνο στα ωραία λόγια «χρησιμοποιώντας» τα για την προβολή τους και την εξυπηρέτηση ιδίου όφελους.

Να επιβραβεύουν εμπράκτως, τον πραγματικά δύσκολο θεσμικό ρόλο των υπαλλήλων των Κ.Ε.Π., ως διαμεσολαβητές μεταξύ των πολιτών και των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Τα Κ.Ε.Π. Χαλανδρίου από την σύστασή τους μέχρι σήμερα, έχουν προβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εικόνα του Δήμου προς τους δημότες-πολίτες και χρήζουν εκτίμησης και θετικών σχολίων από τους εξυπηρετούμενους πολίτες. Δέχονται καθημερινά πλήθος πολιτών, δεν κλείνουν ραντεβού, όπως άλλοι φορείς. Εξυπηρετούν και το Σάββατο. Είναι μία υπηρεσία που σε περίοδο covid(2ο lock down), δεχόταν δια ζώσης, όταν υπηρεσίες και φορείς εξυπηρετούσαν με τηλεργασία. Εντούτοις δεν αναγνωρίζεται η προσφορά και η συμβολή τους στην καλή εικόνα του Δήμου, επομένως και της διοίκησης. Τα προβλήματα παραμένουν και η διοίκηση έχει επιλέξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου, να μειώσει επιλεκτικά σε διευθύνσεις- υπηρεσίες και στο Κ.Ε.Π., την πρόβλεψη!! των υπερωριών σε δέκα (10) ώρες το μήνα από είκοσι, δημιουργώντας υπαλλήλους δύο ταχυτήτων. Ακόμη και όταν η κυβέρνηση με τις διατάξεις του άρθρου 69 του ν. 4886/2022 9ΦΕΚ 12/Α/24.1.2022), έδωσε τη δυνατότητα χορήγησης 40 ωρών υπερωρίας, για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 31η Μαρτίου 2022, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών για τη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του covid-19, η διοίκηση δεν θεώρησε απαραίτητο να επιβραβεύσει την συνέπεια, τον επαγγελματισμό των υπαλλήλων των Κ.Ε.Π. αναγνωρίζοντας το δύσκολο ρόλο που κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν.

Στηρίζουμε τον αγώνα τους.

Αναμένουμε παρεμβάσεις για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την διαχείριση του Α.Μ.Κ.Α. από τα Κ.Ε.Π..

Η Κ.Ε.Δ.Ε. και οι Δήμαρχοι να κλείσουν τα Κ.Ε.Π. ως ένδειξη διαμαρτυρίας και άσκησης πίεσης σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η διαχείριση της διαδικασίας Α.Μ.Κ.Α. να γίνεται αποκλειστικά από τον e-E.Φ.Κ.Α., ως αρμόδιο φορέα.

Να λυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα των Κ.Ε.Π. για την ομαλή λειτουργία τους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.