ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ


Χαλάνδρι, 24-4-2024
Αρ. Πρωτοκόλλου: 13


ΠΡΟΣ: -Δήμαρχο

-Δ/νσεις του Δήμου

-Τεχνικό ασφαλείας

- Γιατρό εργασίας

- Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων


ΘΕΜΑ: ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Με την υπ΄ αριθ. 43726/2019 Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 2208/Β/8-06-2019), καθορίστηκε η παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών και μέτρα προληπτικής ιατρικής.
Στην περίπτωση Ι α της Κ.Υ.Α. αναφέρεται ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μέσων ατομικής προστασίας εναρμονίζονται με τα ισχύοντα κάθε φορά πρότυπα της Ε.Ε. και προκύπτουν από γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου …..

Από 1-11-2019, η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου αναρτάται υποχρεωτικά στο Ολοκληρωμένο πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Σώματος Επιθεώρησης εργασίας και επικαιροποιείται από τον υπεύθυνο στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, κατά τις διατάξεις του ν. 3852/2010.

Η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, είναι υποχρεωτική προκειμένου να διαγνωστούν οι κίνδυνοι που είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση και άλλων μέσων ατομικής προστασίας και επιβάλλεται η χορήγησή τους.

Σύμφωνα με την περίπτωση Ιβ της Κ.Υ.Α., η παροχή των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους, είναι υποχρεωτική για τον εργοδότη.

Παρακαλούμε με βάση τα ανωτέρω, όπως γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, για όλες τις Δ/νσεις (εκτός της Δ/νσης διαχείρισης απορριμμάτων , καθώς έχει πραγματοποιηθεί).