ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ


Χαλάνδρι 8/4/2024
Αρ. πρωτ.: 7

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 03-04-2024 το Δ.Σ. του συλλόγου Εργαζομένων, με αφορμή ένα απαράδεκτο απαντητικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους προς το Δήμο Κισσάμου, παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ζητήσει ψήφισμα. Ένα έγγραφο (χωρίς να γνωρίζουμε την φύση του ερωτήματος), που όχι μόνο ερμηνεύει πως οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στους Ο.Τ.Α. με Αποφάσεις Προσωρινών Διαταγών και Ασφαλιστικών Μέτρων δεν θα λάβουν έστω και την μικρή αύξηση που δόθηκε στο βασικό μισθό από την αρχή του 2024 αλλά και όσοι την έλαβαν, αναδρομικά καλούνται να την επιστρέψουν.

Ο Δήμος μας προχώρησε άμεσα στην περικοπή της πενιχρής αύξησης των 40,00 ευρώ (καθαρό ποσό) στη μισθοδοσία του Μαρτίου, ενώ η ΠΟΕ- ΟΤΑ , είχε ενημερώσει να μη βιαστούν οι Δήμοι, καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις – συζητήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία. Μια περικοπή που δεν κοστίζει σε κάτι η παράταση χρόνου αυτής αναμένοντας τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δεν τίθεται θέμα παραγραφής της απαίτησης. Να ενημερώσουμε δε ότι αρκετοί Δήμοι δεν έχουν προβεί στην περικοπή.

Να επισημάνουμε το εξής:
  • Το απαντητικό έγγραφο αναρτήθηκε στο Δήμος ΝΕΤ στις 14-03-2024 (πλατφόρμα ενημέρωσης) και μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί, με αρ. πρωτοκόλλου μέσω Ίριδας ή μέσω ΣΗΔΕ, εγκύκλιος ή οδηγία του αρμόδιου Υπουργείου προς τους Δήμους για την εφαρμογή του.
  • Το ψήφισμα που ζητήσαμε είχε ως εξής:
  • Καλούμε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) να ανακαλέσει την ως άνω απάντηση του, η οποία θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων και έρχεται σε αντίθεση προς την ρήτρα 4 της Κοινοτικής Οδηγίας, καθώς επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών να επιληφθεί άμεσα του θέματος και σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να αρθεί οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε βάρος των εργαζομένων.
  • Να μην γίνει περαιτέρω περικοπή μισθού και παρακράτηση καταβληθέντων ποσών μέχρι την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Το ψήφισμα που ζητήθηκε από τον Σύλλογο μας, έγινε δεκτό μόνο ως προς την πρώτη παράγραφο. Αναφορικά για την δεύτερη παράγραφο επιχειρήθηκε από την πλευρά της διοίκησης (γιατί έτσι εξυπηρετεί), να παρουσιαστεί ως εντέλλεστε (του Συλλόγου) κάτι το οποίο δεν ισχύει και επισημάναμε πολλάκις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εξάλλου ο ίδιος ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεσμεύτηκε για την ανάκληση του εγγράφου και για την αποστολή ερωτήματος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), προκειμένου να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη απάντηση και όχι «ερμηνείες»!!!

Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας, και την ανησυχία μας διότι σε ότι αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων (μισθολογικά – εργασιακά ), αυτά δίνονται με καθυστέρηση 2 και 3 μηνών(νυχτερινά, Κυριακές, υπερωρίες) ή χορηγούνται με ελλείψεις και δεν αποδίδονται σε χρήμα (ΜΑΠ), βάλλεται η αξιοπρέπεια στην εργασία, δεν έχουμε κατάλληλες συνθήκες εργασίας κλπ. Αντίθετα, ότι είναι εις βάρος των εργαζομένων περικόπτεται άμεσα και δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και οι παρατηρήσεις των εργαζομένων προς τη βελτίωσή τους.